Μένουμε όλο και πιο πίσω!
Αν δεν τόχετε αντιληφθεί, η Αμερική πάει με χίλια κι εμείς κοιτάμε.

Δεν δίνουμε σημασία, αλλά τα δέκα τελευταία χρόνια, η τεράστια αλλαγή στον κόσμο, έχει γίνει από το Web. Και το Internet, γενικότερα. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πληροφορία υπάρχει και διαδίδεται εξαιρετικά εύκολα.

Ενώ παλαιότερα, το βιβλίο, η βιβλιοθήκη και ο τύπος ήταν οι μόνες πηγές, σήμερα, όλος ο κόσμος έχει πρόσβαση σ'αυτή την πληροφορία. Τουλάχιστον, όποιοι κάνουν το βήμα να εξοπλιστούν. Ξέρω, υπάρχει η κουβέντα γύρω απ'το κόστος. Αλλά νομίζω ότι είναι λάθος αντιμετώπιση. Δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε ακριβό, να πάρει κάποιος στο σπίτι ένα κομπιουτεράκι και ένα αξιοπρεπές ιντερνέτ. Το κινητό τηλέφωνο (προσωπικά το βρίσκω λιγότερο χρήσιμο από το ιντερνέτ - άμα θέλετε την κάνουμε κι αυτή την κουβέντα), κοστίζει περισσότερο.

Εκείνο που λείπει είναι η πληροφόρηση, σχετικά με το τι είναι όλα αυτά. Ετσι, ο πολύς κόσμος, ακούει τις ανοησίες που του σερβίρουν στην τηλεόραση και νομίζει ότι το ιντερνέτ - αλλά και γενικά το κομπιούτερ - είναι "γκατζέτ". Οτι στο ιντερνέτ, είναι όλο περίεργα sites και ότι μόλις κάνεις το παραμικρό, θα 'ρθούν οι κακοί και θα σου αδειάσουν το λογαριασμό της τράπεζας! Δεν είναι υπερβολή. Εχω προσωπική πείρα απ'αυτές τις ιδέες. Εχω "φορμάρει" μέχρι σήμερα 200-300 άτομα και, στην πλειοψηφία, αυτή την αντίληψη είχαν. Κάποιοι έφευγαν πεισμένοι. Οι περισσότεροι όμως, έμεναν μουλαρωμένοι στις θέσεις τους (δεν μπορεί να λέει βλακείες η τηλεόραση!).

Σήμερα, είμαι τόσο ενθουσιώδης για τη χρησιμότητα και την τεράστια σημασία που παίζει το ιντερνέτ στη ζωή μας που θεωρώ, για παράδειγμα, έγκλημα, κάποιος γονιός να μην έχει στο σπίτι για τα παιδιά του. Η, αρνούμαι να πάω σε γιατρό, που δεν έχει ιντερνέτ, για την ενημέρωσή του. Βρίσκεις τα πάντα στο ιντερνέτ. Θέματα που μόνο σαν φοιτητής του Πολυτεχνείου θα είχες τη δυνατότητα να ακούσεις κι αυτό στα πεταχτά, ό,τι πιάσεις. Βρίσκεις για παράδειγμα την αεροδυναμική λειτουργία του χαρταετού. Βρίσκεις το γιατί το γάλα γίνεται γιαούρτι. Αλλά και θέματα κλασικά, λογοτεχνία, ιστορία. Τα πάντα. Πόσοι Ελληνες στο Παρίσι, έχουν διαβάσει το ποίημα του Baudelaire για το Κύθηρα; Το ιντερνέτ σου ανοίγει τους ορίζοντες. σε μορφώνει, σε καλλιεργεί. Το βλέπω στα παιδιά μου που ξέρουν άπειρα περισσότερα, απ'ό,τι ήξερα εγώ στην ηλικία τους (να λείπουν τα κρύα αστεία!). Σε μεγάλο βαθμό, στο ιντερνέτ οφείλεται!

Από την άλλη, το ιντερνέτ είναι το πρώτο ελεύθερο βήμα που είχε ποτέ του ο άνθρωπος, για να εκφραστεί. Από κει μαθαίνεις τις απόψεις του άλλου, που δεν είχες καμιά ελπίδα να τις ακούσεις στα κλασσικά μέσα (είτε γιατί δεν πουλάει, είτε γιατί δεν περνάει). Και είναι τελείως ελεύθερο. Θα μου πείτε, είναι "ό,τι νάναι". Ισως υπάρχει και τέτοιο. Αλλά ο σκεπτόμενος άνθρωπος, ξέρει να ξεχωρίσει. Εξ'άλλου, μήπως εφημερίδες, τηλεόραση αλλά ακόμα και τα βιβλία, πάντα δεν ήταν και αυτά γεμάτα από "ό,τι" νάναι"; Γιατί αυτά είναι έγκυρα; Μήπως επειδή αυτός που γράφει είναι δημοσιογράφος κλπ κλπ; Μα είναι επιχείρημα αυτό;

Μακριά από μας, λοιπόν, αυτό το πράμα! Εν τω μεταξύ, το ιντερνέτ, στο 95% τουλάχιστον, είναι γεμάτο πληροφορίες στα αγγλικά. Το μεγαλύτερο μέρος, έρχεται από την Αμερική. Στα ελληνικά, ελάχιστα, στα γαλλικά ακόμη λιγότερα. Στην Αμερική, από την πρώτη στιγμή το ιντερνέτ εξαπλώθηκε έντονα. Φυσικό, αφού αυτοί το φτιάξαν. Είναι κι αυτός ένας λόγος που εμείς οι υπόλοιποι είμαστε αρνητικοί απέναντί του. Κλασική ανοησία, που την πληρώνουμε μόνο εμείς. Στην Αμερική παραδοσιακά οι άνθρωποι ήταν υπέρ του νεωτερισμού (το "ΝΕΟ!" πάνω στο απορρυπαντικό που αγοράζουμε 20 χρόνια τώρα, από και μας έρχεται). Αλλά ο νεωτερισμός, τις περισσότερες φορές είναι μοχλός της προόδου (μην μου πείτε τώρα, αν οι Αμερικάνοι είναι προοδευτικοί. Δεν είναι το ίδιο θέμα). Και εκεί που δημιουργείται το μέλλον σήμερα, θα ήταν χαζό να μην το βλέπουμε, είναι στην Αμερική.

Το ιντερνέτ παίζει εξαιρετικό ρόλο σ'αυτή την εξέλιξη. Είναι η πληροφόρηση. Που φέρνει τη μάθηση. Εχετε την εντύπωση ότι τα ίδια μπαγκάζια έχει κάποιος που τελειώνει ένα πανεπιστήμιο, και που μέχρι τότε έχει περάσει ελάχιστο χρόνο ή και καθόλου, στο ιντερνέτ, με κάποιον που από τα παιδικά του χρόνια το ψαχουλεύει για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν; Και ότι το εύρος του νου του είναι το ίδιο; Είναι ακριβώς το ίδιο μ'αυτό που ακούμε από πάντα από τους δασκάλους: "διάβαζε ν'ανοίξει ο νους σου" (στην πλειοψηφία τους, στην Ελλάδα άλλα και στη Γαλλία, δεν έχουν ιδέα από ιντερνέτ). Τώρα αυτό, απλώς θάπρεπε να γίνει: "διάβαζε ιντερνέτ, ν'ανοίξει ο νους σου"!
Αυτό, μαζί με την συνεχή πολιτική που έχουν τα τελευταία 100 χρόνια στην Αμερική, να μαζεύουν τα πιο δημιουργικά μυαλά και να τα αξιοποιούν, κάνει το χάσμα διαρκώς να μεγαλώνει. Τελευταία, όλο και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Και όταν θα έχουν φτάσει τόσο μακρια, που οι υπόλοιποι ούτε να τους καταλάβουν δεν θα μπορούν, αυτόματα θα έχουν γίνει τα αφεντικά του κόσμου. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Μ'αυτό κι όχι με τους χαζοπολέμους του Μπους. Για σκεφτείτε το λιγάκι.

Υ.Γ. Απέκτησα προ ημερών τη μεγάλη γραμματική των Κλαίρη - Μπαμπινιώτη. Θέλοντας να τη χρησιμοποιήσω, ψάχνοντας να βρω κάτι σ'αυτό το τεράστιο βιβλίο, γρήγορα αποκαρδιώθηκα και… εγκατέλειψα. Βλέποντας την περιπλοκότητα της δομής του (είναι το θέμα τέτοιο), φοβάμαι ότι μόνο κάποιος που έχει πολύ στενή (εγώ έχω απλώς στενή), σχεδόν επαγγελματική σχέση με τη γλώσσα, θα μπορέσει ποτέ να το εξερευνήσει. Τώρα, στη βιασύνη της καθημερινότητας, όταν έχω μια απορία, ρίχνω μια ματιά στο βιβλίο στο ράφι, και αμέσως μετά πάω στο Google. Κρίμα δεν είναι;

Το βιβλίο αυτό έχει οπωσδήποτε περάσει από κομπιούτερ, μόνο έτσι γίνεται σήμερα. Να φτιαχτεί ένα PDF είναι υπόθεση ένος λεπτού. Κλειδωμένο, να μην αντιγράφεται, να μην μπορώ να το βάλω σε 500 κομπιούτερ. Αρα δεν υπάρχει θέμα διαφυγόντος κέρδους. Αν μου το είχαν δώσει σ'ένα CD μαζί με το βιβλίο (κόστος 20 λεπτά), ή ακόμα καλύτερα αν μπορούσα να το κατεβάσω από το ιντερνέτ (κόστος 0), θα το άνοιγα 10 φορές την ημέρα. Και το Spotlight μου, θα μού εύρισκε ό,τιδήποτε χρειαζόμουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Να σε τι χρησιμεύουν τα κομπούτερ και το ιντερνέτ!


 


Ἐν ἀρχῄ ἤν τό Χάος…


Ο άλλος λέει ότι τα UFO
είναι οι πανάρχαιοι Ελληνες
που γυρίζουν από τα διαπλανητικά τους ταξίδια…

 

…καί ἐγένετο blog!