Ας βάλουμε κάποτε μια τάξη στον αχταρμά
Ποια στάση κρατά ο καθένας στις εκλογές, δείχνει και το τι θέλει να πει!

Προσφιλές μου πρόσωπο, διετύπωσε την εξής φράση: "Το "δεν συμμετέχω" (πέρα που μας ζημιώνει ως κοινωνία)...". Καιρό θέλω να γράψω ένα μικρό κομμάτι σχετικά και να που μού δίνει την αφορμή που χρειαζόμουν.

Μάς έχουν τόσο πιπιλίσει το μυαλό με το κάλπικο παιχνίδι των δήθεν δημοκρατικών εκλογών, έχουν τόσο επιμελημένα δουλέψει για να διαστρέψουν την αληθινή έννοια των εκλογικών διαδικασιών και να την ευτελίσουν σ'αυτό το μπακάλικο πάρε-δώσε εξουσίας, που κάποιος που θεωρεί εαυτόν συνειδητοποιημένο πολιτικά άτομο, να βλέπει την αποχή σαν σημάδι ζημιογόνου στάσης για την Κοινωνία!

Σε κάθε εκλογική διοργάνωση ο εκλογέας (και όχι ψηφοφόρος που ανόητα καθιερώθηκε), έχει κάποιες επιλογές με τις αντίστοιχες τους σημασίες. Ο συνειδητός πολίτης, ξέρει να χρησιμοποιεί τους κώδικες αυτούς και απαιτεί η άποψή του να γίνεται σεβαστή. Τα ερζάτς δημοκρατίας, που είναι τα σύγχρονα κράτη, προσπαθούν να τον πείσουν ότι τα πράγματα κανονικά, λειτουργούν όπως τού τα σερβίρουν. Οχι βέβαια! Τα πράγματα, λειτουργούν όντως, όπως τού τα σερβίρουν, αλλά όχι κανονικά! Αντικανονικά! Και αυτό το ξέρουμε. Ας μην κοιμούνται ήσυχοι οι κρατούντες.

Ο πολίτης λοιπόν, όταν βρεθεί προ εκλογικών διαδικασιών, ξέρει πώς ακριβώς λειτουργούν τα πράγματα. Ισως όχι εντελώς, αλλά έχει ιδέα από τις γενικές γραμμές. Ο εντελώς άσχτετος και δεν ξέρει τι σημαίνουν οι κώδικες και δεν έχει καν ιδέα γιατί ψηφίζει. Αλλά αυτός δεν μάς ενδιαφέρει εδώ.

Λοιπόν, από καταβολής εκλογικών διαδικασιών, υπάρχουν κώδικες, γνωστοί και απαράβατοι. Τόσο παλιοί που είναι πια απ'τους πολλούς ξεχασμένοι. Και που φυσικά, βολεύει να είναι ξεχασμένοι. Ας τούς θυμηθούμε:

α. Παρουσιάζομαι στην εκλογική διαδικασία και ψηφίζω για τον άλφα ή βήτα υποψήφιο. Δεν χρειάζεται ανάλυση. Είναι αυτονόητο το μήνυμα της στάσης αυτής.

β. Παρουσιάζομαι στην εκλογική διαδικασία, αλλά το δελτίο μου είναι τελικά άκυρο. Είναι μόνο προϊόν λάθους, από μέρους μου. Οφειλα να είμαι προσεκτικότερος. Δεν ακυρώνω συνειδητά ένα δελτίο.

γ. Παρουσιάζομαι στην εκλογική διαδικασία, αλλά το δελτίο που ρίχνω είναι λευκό. Σημαίνει ξεκάθαρα ότι δέχομαι την διαδικασία, αλλά δεν δέχομαι να εκπροσωπηθώ από κανέναν από τους υποψήφιους. Η συνηθισμένη τακτική του να συνυπολογίζονται τα λευκά με τα άκυρα, μόνο σαν πράξη πολιτικής αλητείας μπορώ να χαρακτηρίσω και πάλι, με επιείκεια!

δ. Δεν παρουσιάζομαι στην εκλογική διαδικασία. Το μήνυμα στην περίπτωση αυτή είναι καθαρό και ξάστερο. Δεν αποδέχομαι την συγκεκριμένη διαδικασία, ή τους στόχους της εκλογής αυτής! Και σε καμιά περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Αποχή σημαίνει μη αποδοχή της συγκεκριμένης εκλογικής πράξης! Και δεν βλέπω κάτω από ποια λογική θέαση, ζημιώνει την Κοινωνία (και κατ'επέκταση να στιγματίζεται ο απέχων).

ε. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραβιάσω το τυπικό των εκλογών, με πράξεις όπως ζωγραφίζω μια μούντζα, γράφω είστε όλοι σας τάδε, ή ό,τιδήποτε παρόμοιο. Τέτοιες φαιδρότητες δεν ταιριάζουν στην ιδιότητα του πολίτη. Είχα όλη την δυνατότητα (έστω και θεωρητικά) να εκφραστώ, στην προεκλογική περίοδο. Τώρα μού επιτρέπεται μια από τις παραπάνω επιλογές και μόνο.

Συγχωρήστε μου, (ω! ανδρες Αθηναίοι;), το δασκαλίστικο τόνο του post μου αυτού. Πρόθεσή μου δεν είναι να κάνω τον έξυπνο, μακράν τούτου. Αλλά να συμβάλλω λίγο στο να ξεκαθαρίσει αυτή η τεράστια σύγχυση που έχει σαν ομίχλη καλύψει το πολιτικό μας τοπίο. Και που κάνει ακόμη και τους καλύτερους, ενίοτε, να χάνουν τον μπούσουλα.

Και μη λιθοβολείτε τους απέχοντες. Τελούν άκρως πολιτική πράξη. Οσοι τουλάχιστον καταλαβαίνουν τι κάνουν.

Ξεκαθαρίσματα:

1. Το κομμάτι μου δεν είναι μια γνώμη, ένα "εγώ πιστεύω πως", αλλά ένα memo. Η παράθεση ενός κώδικα, έτσι όπως είναι γραμμένος από χρόνια στην ιστορία των εκλογικών διαδικασιών. Μια, ας πούμε... παγκόσμια παράδοση, στο θέμα.

Και πρόθεσή μου δεν ήταν, γράφοντας αυτά, να προκαλέσω συζήτηση. Γιατί δεν χωράει συζήτηση. Κι εγώ δεν συμφωνώ σε μερικά σημεία αυτού του κομματιού, αλλά μ'αρέσει - δε μ'αρέσει, αυτό είναι. Δεν εκφράζω την άποψή μου εδώ. Δεν είναι το θέμα.

Κατά συνέπεια δεν χωράει ερμηνίες. Δεν δέχεται "συμφωνώ - δε συμφωνώ".

2. Είναι αυτονόητο πως δεν αναφέρομαι εδώ σε όλες τις (αναρίθμητες) περιπτώσεις του "δεν ψήφισα γιατί ήμουν άρρωστος" και τέτοια. Μόνο στην περίπτωση (έστω και θεωρητική) του "κανονικού" γίγνεσθαι, μιας εκλογικής διαδικασίας (μιας εκλογικής διαδικασίας, όχι των εκλογών).

3. Μπορεί να είμαστε στη μεθαύριο των δημοτικών εκλογών, μπορεί το σημείωμα αυτό να ξεκίνησε με αφορμή την αναφορά κάποιου στην αποχή, αλλά δεν αναφέρομαι ούτε στις δημοτικές ή άλλες εκλογές ειδικά, ούτε στην αποχή. Θυμίζω μόνο πως λειτουργεί ο μηχανισμός της εκλογικής πράξης.

4. Επειδή, τι νόημα θα είχε ένα στεγνό κείμενο σ'ένα blog, αν δεν μπορούσαμε να το συζητήσουμε, περάστε στην αυλή πίσω, να τα πούμε. Εχω κι εγώ (!) γνώμη πάνω σε μερικά σημεία. Και μ'ένδιαφέρει ν'ακούσω και τη δική σας. Αλλά θυμηθείτε, το post μου στην αρχή, δεν είναι η άποψή μου!


 


Ἐν ἀρχῄ ἤν τό Χάος…


Ο άλλος λέει ότι τα UFO
είναι οι πανάρχαιοι Ελληνες
που γυρίζουν από τα διαπλανητικά τους ταξίδια…

 

…καί ἐγένετο blog!