Περί Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας
Εδώ που φτάσαμε, δεν έχει κανένα νόημα, αλλά έτσι, συζήτηση να γίνεται.

Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία λοιπόν. Πόσο αντιπροσωπευτική είναι και πόσο δημοκρατία.

Υποτίθεται ότι όταν ένα κόμμα έχει ένα ποσοστό, αυτό είναι το ποσοστό με το οποίο αντιπροσωπεύει στη Βουλή το λαό. Δηλαδή, το σύνολο των πολιτών που έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους.

Πιστεύω ότι αν κάποιος θέλει να βγει κάποιο κόμμα, πάει στην κάλπη και το ψηφίζει. Αν δεν το κάνει, είναι γιατί δεν τον ενδιαφέρει να βγει το συγκεκριμένο κόμμα. Δεν θέλει να τον εκπροσωπήσει αυτό το κόμμα.
Το ποσοστό λοιπόν του κόμματος θα έπρεπε να μετριέται με βάση τις ψήφους που πήρε, πάνω στο σύνολο των πολιτών και όχι μόνο σ'αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν. Δεν το ήθελαν, δεν το ψήφισαν Δεν ενδιαφέρει το με ποιο τρόπο δεν το ψήφισαν.
Αντ'αυτού, το ποσοστό μετριέται μόνο πάνω σ'αυτούς που πήγαν να πουν ότι θέλουν κάποιο κόμμα και όχι στο σύνολο των πολιτών. Έτσι λοιπόν, τα ποσοστά αυγατίζουν.

Όταν θα φτάσουν να γίνουν έδρες στη Βουλή, τότε ο εκλογικός νόμος φροντίζει να διαστρεβλωθούν κι'άλλο τα ποσοστά αυτά ( αλήθεια, ποιος ρωτήθηκε για τον εκλογικό νόμο; ).

Ας δούμε τώρα, τι έδωσαν τα αποτελέσματα της Κυριακής. Θα μείνω στα δυο πρώτα κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στα παρακάτω κόμματα αμβλύνεται κάπως το πρόβλημα, χώρια που δεν έχει νόημα να ψειρίζουμε εδώ όλη τη λίστα…

Λοιπόν. Εγγεγραμμένοι ήταν 9.951.536. Απ'αυτούς έδωσαν στη Ν.Δ. ψήφο οι 1.825.502. Δηλαδή, το 18,34% των πολιτών. Μετρώντας όμως μόνο όσους ψήφισαν, η Ν.Δ. βρίσκεται να παίρνει 29,66%. Με το ποσοστό αυτό, βγάζει 129 βουλευτές, δηλαδή το 43% στη Βουλή. Το 18,34% γίνεται 29,66% και μετά 43%! Η Ν.Δ. θα γίνει κυβέρνηση έχοντας την έγκριση του 18% του λαού!

Για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α τα πράγματα είναι παρόμοια. Όχι τόσο εξόφθαλμα παραποιημένη η 'εντολή', αλλά πάντως, μακριά από την πραγματικότητα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πήρε λοιπόν 1.655.002. Αυτό είναι το 16,63% των εγγεγραμμένων. Παρ'όλα αυτά, η καταμέτρηση του δίνει 26,89%. Το οποίο του εξασφαλίζει 71 βουλευτές, δηλαδή το 23,67% των βουλευτών.

Στη σημερινή κατάσταση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αντιτίθεται στις θέσεις της Ν.Δ. Πού σημαίνει ότι κυβερνάει μόνο το 18% των πολιτών με δύναμη 43% στη βουλή!
Αν στη θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν ένα κόμμα που θα συμφωνούσε με τη Ν.Δ., μαζί θα εκπροσωπούσαν το 34,97%, πάνω κάτω το 1/3 δηλαδή του λαού, ενώ η δύναμή τους στη Βουλή θα ήταν 66,66%, δηλαδή τα 2/3 της Βουλής!

Εγγεγραμμένοι ήταν 9.951.536. Τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, αντιπροσωπεύουν όλα μαζί 58,15%, δηλαδή 5.786.925 πολίτες. Και έτσι, 4.164.611, δεν έχουν εκπροσώπηση.

Είναι λοιπόν αυτό, σύμφωνα με τους περισσοτέρους, ένα απόδεκτό πολίτευμα. Σας κάνει; Εμένα καθόλου. Σας καλώ λοιπόν να μου πείτε με σοβαρά επιχειρήματα, γιατί το δέχεστε έτσι αδιαμαρτύρητα. Όχι αστεία του τύπου, "είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε". Σοβαρά επιχειρήματα.

Και κάτι ακόμα: ποιος φταίει που έχουμε σήμερα τέτοιο απαράδεκτο σύστημα;


 


Ἐν ἀρχῄ ἤν τό Χάος…


Ο άλλος λέει ότι τα UFO
είναι οι πανάρχαιοι Ελληνες
που γυρίζουν από τα διαπλανητικά τους ταξίδια…

 

…καί ἐγένετο blog!