Τα διοικητικά ελληνικά
Πώς ο κάθε περαστικός δικτατορίσκος, αποφασίζει και διατάσσει…

Σαν να μην έφτανε το κομφούζιο που έχουμε στη γλώσσα, έχουμε και τη μάστιγα των υπουργικών αποφάσεων.

Δεν ξέρω αν έχετε ποτέ προσπαθήσει ν'αποκρυπτογραφήσετε μια υπουργική απόφαση! Γράφουν σε μια γλώσσα, να λες σε τι σχολείο πήγαν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν είναι καθαρεύουσα της εκκλησίας, θέλουμε να το παίζουμε και λίγο μοντέρνοι, άσε που θα μοιάζει σαν τους λόγους του αξέχαστου Παπαδόπουλου. Αλλά ούτε και στη δημοτική - μορφωμένοι άνθρωποι είμαστε! Κι'έτσι, ένα κείμενο που από τη φύση του πρέπει να είναι ξεκάθαρο - μια υπουργική απόφαση υποτίθεται ότι τακτοποιεί τα χάλια του νόμου - καταντάει να μη βγάζει νόημα.

Από κοντά κι ο χαρτογιακάς "τμηματάρχης βήτα" (γι'αυτούς τους τίτλους ευγενείας ζουν), θέλοντας να μιμηθεί τον προϊστάμενο, σού αραδιάζει κάτι θεαματικές κοτσάνες να χάνεις τη λαλιά σου!

Η τελευταία κοτσάνα από την πένα του ανεκδιήγητου (από)συντονιστή: «Γνωρίζετε ότι η εισπήδιση είναι νομικά κολάσιμη πράξη». Καλού κακού, θα ρωτήσω το δικηγόρο μου: «Γιώργο τι λες, άμα εισπηδήξω, πάω μέσα;»

Θυμάμαι στη μεταπολίτευση, όπου τα παιδιά που έδιναν εισαγωγικές, δεν ήξεραν πώς να γράψουν, αφού η γλώσσα τους είχε ένα μήνα που είχε βγει από το γύψο. Η επίσημη οδηγία του υπουργείου λοιπόν ήταν «στη γλώσσα της ΕΡΤ». Δεν κάνω πλάκα, έτσι ακριβώς έγινε! Υπάρχει σίγουρα και στα αρχεία. Οπου η γλώσσα της ΕΡΤ ήταν ένα εκτρωματικό και μπάσταρδο ιδίωμα, δεν το άντεχες λεπτό.


 


Ἐν ἀρχῄ ἤν τό Χάος…


Ο άλλος λέει ότι τα UFO
είναι οι πανάρχαιοι Ελληνες
που γυρίζουν από τα διαπλανητικά τους ταξίδια…

 

…καί ἐγένετο blog!