Μια ζωή θερμόαιμοι και απερίσκεπτοι
Αν κάθε Έλληνας καταφέρει να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ...

Κυκλοφορεί στο facebook και το έχουν κοπιάρει πολλοί. Έτσι απερίσκεπτα και με μπόλικο χάι-χάι ενθουσιασμό, ΟΥΑΟΥ! λένε, αυτή είναι η λύση, αυτό πρέπει να γίνει. Και κλικ στα like και στα share!

Λέει: "Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η είσοδος 12 δις ευρώ τον χρόνο στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα;
Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να αναγνωρίζονται από τον αριθμό 520 από τον οποίο αρχίζει ο αριθμός με τις γραμμώσεις (barcode)."

Για σιγά βρε παιδιά! Λίγη ψυχραιμία! Λίγη σκέψη και λογική! Τί λέει αυτή η πρόταση; Κλείστε τις πόρτες στα ξένα προϊόντα και θα μαζέψουμε ένα σωρό λεφτά. ΟΚ. Αλλά για δείτε μερικά μικροπροβληματάκια…

Πρώτον, 12 δις δεν είναι και κανένα φοβερό ποσό, 230 είναι το ΑΕΠ μας, αλλά έστω. Λοιπόν, πόσοι είναι όλοι κι όλοι οι Έλληνες που μπορούν και ψωνίζουν 1000€ το χρόνο σε ξένα προϊόντα; Δεν νομίζω να ξεπερνούν το 1.000.000. Πού να τα βρουν οι έρμοι τα λεφτά για τόσα ψώνια; Άρα απ'αυτούς άντε να μαζέψεις 1 δις. Και άντε να πάρεις κι άλλο 1 δις από όλους τους υπόλοιπους που ψωνίζουν φτωχά-φτωχά ό,τι μπορούν. Δύο δις όλα κι όλα. Μέχρι τα 12…

Δεύτερον, δεν είναι "είσοδος" αυτά τα χρήματα, αφού δεν θα έρθουν απ'έξω, απλά δεν θα φύγουν προς τα έξω.

Τρίτον, τα ελληνικά προϊόντα έχουν σε μεγάλο βαθμό μέσα τους ξένο προϊόν (πρώτη ύλη, μέρος του προϊόντος κλπ). Που σημαίνει ότι στα 1000€ αγορές, το ποσόν που κερδήθηκε είναι ακόμη μικρότερο.

Τέταρτον, πάρα πολλά από τα "ξένα" προϊόντα, ειδικά αυτά που καταναλώνονται μαζικά, φτιάχνονται στην Ελλάδα. Ένα παράδειγμα, η Coca Cola. Και η Coca Cola, '520' έχει πάνω στο μπουκάλι. Αν μποϋκοτάρουμε αυτό το "σύμβολο του ξένου κεφαλαίου", αν καταφέρουμε να διώξουμε αυτή την ξενόφερτη βιομηχανία, δεν θα κάνουμε άλλο από να βάλουμε στην ανεργία τους εκατοντάδες Έλληνες που εργάζονται εκεί, ή που εξαρτώνται απ'αυτή τη "μισητή βιομηχανία" και ταυτόχρονα, να στερήσουμε τη χώρα από εκατομμύρια Ευρώ που εισπράττει από φόρους, απ'αυτή τη βιομηχανία. Η Heineken και η Amstel, ελληνικές μπύρες είναι. Ελληνικότατες. Εντάξει, τα εργοστάσια ανήκουν σε ολλανδικές εταιρείες, αλλά οι μπύρες που καταναλώνουμε τόνους κάθε καλοκαίρι, ελληνικές, ελληνικότατες είναι! Και το χρήμα το πιο πολύ, μένει στη χώρα!

Το να αντικαταστήσουμε το ξένο προϊόν με αντίστοιχα εγχώρια, μόνο περιθωριακά μπορεί να γίνει, μιας και καμιά ντόπια εταιρεία δεν έχει την οικονομική δύναμη να στήσει τέτοιο δίκτυο διανομής και πώλησης, ούτε να πλησιάσει στο ελάχιστο το συμπιεσμένο κόστος του "ξένου" προϊόντος.

Πέμπτον, ωραία όλα αυτά, αλλά σε μιαν άλλη χώρα, μ'έναν άλλο λαό. Αν ο Έλληνας ήταν πρόθυμος να κινητοποιηθεί για το κοινό καλό, για το καλό της χώρας του, θα το είχε κάνει χρόνια τώρα, με το να αγαπάει αληθινά τη χώρα του, με το να μην τη ρημάζει με τα σκουπίδια, με το να μην τη λεηλατεί στο καθημερινό του προσωπικό του βόλεμα. με το να μην τρέχει να φιγουράρει την πανάκριβη ξένη κουρσάρα του, σε τελική ανάλυση, θα είχε κιόλας επαναστατήσει όταν τού πρότειναν να αγοράσει λεμόνια της Αργεντινής. Δεν το έκανε όμως. Και ναι μεν με την ανάγκη αλλάζουν τα πράγματα και οι συμπεριφορές, αλλά αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σε μακρύ χρονικό διάστημα και για να ακουμπήσεις σημαντικό μέρος του πληθυσμού, θέλεις δεκαετίες. Το να στήνεις πλάνα λογαριάζοντας σε αυτόματη και στιγμιαία αλλαγή συμπεριφοράς (μέσα στο 12 λέει), ε, δεν είναι και πολύ σοβαρό, ε;

Θα μπορούσα να αναφέρω και τα πιθανά αντίποινα των ξένων, να μποϋκοτάρουν δηλαδή αντίστοιχα τα ελληνικά προϊόντα, αλλά δεν κινδυνεύουμε. Έτσι κι αλλιώς, δεν εξάγουμε απολύτως τίποτα.

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι δεν θεωρώ σοβαρή λύση τα παιδιάστικα καμώματα των μποϋκοτάζ, που δυστυχώς βλέπω και ανθρώπους με γενικά ψύχραιμη στάση να προτείνουν τελευταία. Ζούμε σ'ένα παγκόσμιο χωριό. Ειδικά εμείς οι Έλληνες είμαστε αυτοί που μάθαμε όλο τον κόσμο να ψωνίζει ξένα προϊόντα, εμείς είμαστε που για το συμφέρον μας στήσαμε στα πέρατα, Αμπούριας και Μασσίλιες. Δεν βλέπω γιατί, στο όνομα μιας εθνικής εγκατάλειψης, κι αυτή είναι αληθινά ξενόφερτη ιδέα, να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε διαρκώς εδώ και χιλιάδες χρόνια, και ήμασταν πάντα από τους καλύτερους!

Λύση λοιπόν είναι να κάτσουμε να δουλέψουμε και να παράξουμε! Οι ψηλοί μισθοί-εμπόδιο και ο κινέζικός ή βουλγάρικος ανταγωνισμός, δικαιολογίες της πλάκας είναι. Οι πανάκριβοι Γάλλοι και Γερμανοί, έχουν τρελαθεί να πουλάνε… Αυτό που μάς λείπει είναι αυτό που τόσο εύκολα και με δόλωμα το φτηνό χρήμα που έπεφτε απ'τον ουρανό, μάς κατάφεραν και απαρνηθήκαμε: τη δικά μας παραγωγή. Νάχουμε απλά-απλά, πραμάτεια για πούλημα.

Αυτό χρειαζόμαστε! Να κάτσουμε να δουλέψουμε και να παράξουμε! Και τότε να δεις για πότε γεμίζουν τα ταμεία!

Υ.Γ. Για τα ΕΣΠΑ δεν σχολιάζω. Αν κάποιος ξέρει τι είναι τα ΕΣΠΑ και πως λειτουργούν, καταλαβαίνει.


 


Ἐν ἀρχῄ ἤν τό Χάος…


Ο άλλος λέει ότι τα UFO
είναι οι πανάρχαιοι Ελληνες
που γυρίζουν από τα διαπλανητικά τους ταξίδια…

 

…καί ἐγένετο blog!